2013. július 15., hétfő

Új év, új bejegyzések, még több KOREA!

Megígérem, hogy ebben az évben is a legújabb sztárinfókkal és még több Koreával foglak bombázni titeket! Terveim szerint kicsit jobban beleássuk magunkat Korea kultúrájába, de azért a mozgatórugó K-POP-ról sem mondunk le teljesen, na meg persze a fangirling, magyarul az esztelen rajongás rejtélyeibe is még jobban beleesszük magunkat!

"Harcolj!!/Küzdj!!"
(lelkesítésre használatos felkiáltás...természetesen Koreában -.-")





Ha már kultúrát ígértem, akkor szerintem kezdjük annak legalapvetőbb elemével: a nyelvvel.

 Koreában koreaiul beszélnek...milyen meglepő! Viszont attól függően, hogy épp Dél- vagy épp Észak- Koreában vagytok, azonos jelentésű szavakat máshogy mondhattok. Például Dél-Koreában a nyelvet Hangugmal-nak (한국말) Észak-Koreában Csoszonmal-nak (조선말) nevezik. Sajnos a két ország között nagyon rossz a kapcsolat, így hát a nyelvezetük is egyre jobban kezd eltérni egymástól olyannyira, hogy már külön észak- és külön dél-koreairól is beszélhetünk. A koreainak világszélességben nézve körülbelül 78 millió beszélője van, és egyaránt hivatalos nyelv fönt és lent is.


Kicsit körbekérdeztem az ismerőseimet, (éljenek a világ körüli fangirl-ök!), és mindenki azt mondta,hogy nem nehéz megtanulni, bár az igaz, hogy nincs benne névelő, sem vonatkozó névmás, sem pedig túl sok rag, és ha még rag van is, akkor egybeolvad a szóval, és egyszerre több mindent is meghatároz, (például azt, hogy milyen fajtájú mondat, milyen idejű, és hogy milyen szám, hanyadik személyről van szó). Bonyolult? Lehet annak hangzik, de még mindig könnyebb leírni, mint  kínait. Ennek viszont tényleg örülhetünk, hiszen egészen a XV. századig a koreaiak a kínai írásjeleket (hanja [hancsa]) használtak, amiket koreai kiejtéssel mondtak.


A XV. században viszont Nagy Szedzsong király kitalálta a "한글" (hangul) írásjelrendszert, és onnantól kezdve azt használták. Ez az ABC sooookkal kevesebb jelet tartalmaz, összesen 30-at, és nagyon logikus módon lett kitalálva, tehát könnyen megtanulható. Nézzünk egy példát!

                              사자
                            S-A-J-A, helyesen írva sa-ja, ami azt jelenti, oroszlán. Ha kicsit visszanéztek a táblázatra,  igazából csak egymás mellé vannak téve a jelek.


Arra gondoltam, hogy összeírom nektek a legfontosabb koreai kifejezéseket és szavakat, de egy flúgos és szokatlan módon. A minap találtam egy csajszit a neten, és igaz, hogy elmondja, amit akar, de azt a lehető legőrültebb módon. Megtanítja nekünk a számokat, a legnépszerűbb szavakat, és persze hogy hogyan lehet ezeket mondani az élet különböző helyzeteiben.

                                              Hogyan mondjuk, "szeretlek"?

                                              Hogyan mondjuk, "bocsánat"?

                                              Hogyan mondjuk, "igen" és "nem"?

Lökött ugye? Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon tetszik, hogy ilyen játékosan tanít! Ha szeretnétek még többet tanulni tőle,(kis milliárd ilyen videója van még), látogassátok meg Youtube- csatornáját: Sweet and Tasty a Youtube-on!
Ne féljetek új nyelveket tanulni emberek! Még ha nem is tűnik annyira könnyűnek, és egy rakat idétlen vonalból áll is!

Nagyon ötletes!!! ^.^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése