2013. július 15., hétfő

Kulturális Központban jártunk!

Kulturális Központban jártunk!



 Rengeteg időt töltöttem azzal, hogy a koreai kultúra elemeit testközelből is megismerjem. Találtam is éttermeket, bubble-tea üzleteket és mindenféle csomó kis helyet, amelyek ici-pici részei ennek, és máris közelebb kerültem hozzá. Aztán valamikor a nyár elején hallottam a Koreai Kulturális Központról...

 Nemrég sikerült is eljutnom, a barátnőmmel, akinek még nagyon új ez az egész. A komplexum 2012. februárjában nyitotta meg kapuit. Új épület révén a modern desing- nú és nagyon fényes. Ráadásul a környék is barátságos, kilátás nyílik a Budai- hegyekre és mintegy köpésnyire van tőle a Gesztenye- park, (nem mellesleg a 212-es busz pontosan előtte áll meg).

Életem egyik legjobb élménye volt, amire jócskán ráerősített az is, hogy rögtön belépésünk után egy csapat öltönyt viselő úriember "Nazeo"- val köszönt, ami a "Szia!" vagy a "Jó napot!" megfelelőjeként értelmezhető. Kirobbanó örömmel köszöntöttem én is őket.

Komolyan. Csak azért, mert köszöntek. -.-
Miután nagyjából vége lett túláradó örömmámoromnak, helyben állva körbenéztünk, és mindkettőnk szeme elkerekedett. Egy nagy folyosó tátongott a jobbunkon, a Kézműves Galéria. Két oldalán a legkülönfélébb kiállítási tárgyakkal.


Volt közöttük hagyományos esküvői ruha 
 
Valamint az ezekhez tartozó cipők és ékszerek:


A legkülönfélébb, legcsillogósabb ékszeres ládikákkal:















Különféle kancsókkal, a teknős formától a sárkányig:




















Körbejártuk az épületet: utunk során találkoztunk egy konyhával. Használaton kívül volt, de mint rájöttünk, rendszeresen tartanak benne főzőtanfolyamokat. Akkor is telis-tele volt pakolva mindenféle, Koreából származó alapanyaggal.


A konyhából kilépve dobszóra lettünk figyelmesek. Kicsit arrébb araszoltunk, és megpillantottuk az Művészeti Csarnokot. A dobszó, mint kiderült, két doboló és táncoló, a hagyományos koreai népviseletet, az- az a "hanbok"-ot viselő lány játéka volt. Ám itt rendszeresen tartanak fellépéseket, például Koreából érkező táncosok, énekesek.


A Csarnok bejárata mellett álló fekete zongora fölött, a plafonokról lógó, világító halak gyönyörű fénytánca pedig szívmelengető volt.


Elhaladtunk az egyik kézműves/nyelvi terem mellett, ahol mint kiderült épp nyelv óra volt készülőben, szóval gyorsan odébb iszkoltunk.


Az épület másik oldalán, egy sötét folyosóban falra szerelt tévék fogadtak, vidáman közvetítve az aktuális, legkedvencebb koreai slágerek videoklipjeit. A másik oldalon pedig a cuki kis teaszoba...


A Virtuális teremben a legújabb koreai fejlesztésű játékokat, programokat és számítógépeket lehet kipróbálni:

De a végére maradt a legjobb: a könyvtár. Tudom,most mind azt mondjátok, hogy: "Pfujjjj, könyvtár, tök uncsi, ha tényleg ez a legjobb rész, akkor nagy ..... az egész". De én erre azt mondom, hogy tévedtek. Kezeket föl: Ki szereti a zenét? Ez már más, igaz? Most az lehet a kérdés, hogy "Mi köze a zenének a könyvtárhoz?" "Az albumok"  válaszolnék. Pontosan! Ez a könyvtár tele volt angol, magyar és koreai nyelvű könyvekkel... és albumokkal.





Tehát amellett, hogy ESETLEG találsz egy könyvet és kényelmesen elhelyezkedsz egy hófehér puffon, még a kedvenc K-Pop bandáid EREDETI dalait is hallgathatod, az EREDETI albumról. (A zenehallgatást lényegesen megkönnyíti a itt elhelyezett 2 számítógép.)  Pontosan ezért jó ez a könyvtár!



 A Kultúrház ezeken a lehetőségeken kívül, még rengeteget ajánl azoknak, akiket érdekel. A nyelvórákon bárki részt vehet, de ezen kívül például még teakwando edzéseket, ezen a héten pedig filmhetet tartanak. Ha többet szeretnétek tudni, a Központ oldalán mindig frissül a programok listája, tájékozódhattok a nyitvatartásról, és a különböző foglalkozások díjairól is.  http://www.koreaikultura.hu/welcome.do

 Nagyon csöndes, barátságos és szeretni való hely. Olyan, ahova a belépés, (illetve kezdeti sokk), után teljesen megnyugodhat az ember. Az egész napot el tudtam volna tölteni ott, amelyben egyetlen gátló tényező az idő volt. Nagyon tetszett benne, a már említett csönd és nyugalom, valamint az, hogy tágas, barátságos és csupa olyan dologgal van tele, ami nagyon érdekel. Korábban említettem a barátnőmet, aki eljött velem. Még annyira sem ismeri ezt a kultúrát, mint én, mégis tetszett neki, így ő is szívesen vetette bele magát a megismerésbe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése