2013. július 15., hétfő

School life!

Iskola idő!

Ismeritek Zelo-t??

"Zelo ibnida!" / "Zelo vagyok!" 
Talán emlékeztek, hogy kis milliárdszor blogoltam már a B.A.P-ról? Nos ami nekünk most fontos az az, hogy a csapat maknae-ja (legfiatalabbja), Zelo, a 17 éves. "Ez miért fontos?"- gondolhatjátok ti. Az ok egyszerű: mert iskolába jár....nem világos, mi? A sztori a következő: A minap, feltúrtam azt a bizonyos közösségi oldalt, amit az európai nép annyira szeret, és találkoztam egy képpel. (Most el kell mondanom, hogy a fandom-ok (fan-ok által létrehozott oldalak, amit a többi fan "like"-ol) mindig kirakják fanolt bandájuk tweet-jeit.) Én így találkoztam Zelo egyik tweet-jével, ami az új iskolaévet üdvözölte... Felszaladt a szemöldököm: " Új iskolaév február végén?" Gondolat követte a gondolatot, és végül megkérdeztem magamtól, hogy: "Mit is tudsz te a koreai iskolákról?"  A válasz pedig az volt, hogy:
"1. egyenruhában járnak
2. nagyon okosak
3. a tanítás márciustól februárig tart, és nyáron van egy szünet
4. még valami?"
Lám most itt vagyok, és ezzel tömlek titeket, tehát szerintem mindegyikőtök kitalálta, hogy mi jön!?

Kirin Művészeti Középiskola télen ^^ 
Kezdjük a legkisebbekkel! 

Óvodába csak azokat a gyerekeket adják, akikre nem tudnak otthon felügyelni, viszont otthon általában ott vannak a kedves nagyszülők. Általában minden ovi magánovi, és minden hónapban fizetni kell azért, hogy a gyerek járhasson. A szülők egy része jobbnak tartja, hogyha utódja már nagyon kicsi korban elkezd angolt tanulni, így kialakultak az angolt tanító ovik. Európai idővel számolva 3 és 6 éves kor között járnak oviba. (Az "európai idő" fontos, mert a koreaiak máshogy számolják az éveket.  Amikor egy baba megszületik, akkor már egy évesek, mert beleszámolják a mama pocijában eltöltött időt is.) Koreában nagyon fontos a tanítás, és nagyon nyomják a diákokat, így már oviban elkezdenek írást és olvasást tanulni, valamint délutáni foglalkozásokon is részt vesznek, például zongoráznak, hegedülnek, vagy épp matekoznak.

Ovisok ^^

Általános Suli:

Itt jön a furcsa rész! Az általános csak 6 osztályos. A gyerekek 7-től 13 éves korig járnak ide, ahol  koreai nyelvtant, matekot, tudományos tantárgyakat, angol (3.-tól), tesit, képzőművészetet és ének zenét zenét tanulnak, valamint van két olyan tantárgy, amit mi speciel itt Magyarországon nem tanulunk: szociális és morális tanulmányaik is vannak, és ezt mind egy tanár tanítja. Ami pedig a legfurcsább, legalább is nekem az volt, hogy a tanulóknak kell ott maradniuk délután, és kitakarítania tantermeiket.


A középsuli:

Valami, amit mi általános iskolai felső tagozatnak nevezünk. A diákok rögtön általános után jönnek, tehát általában 13 és 16 éves kor között járnak ide. De miért van különválasztva? Mert itt már elkezdenek felkészülni a gimnáziumra, és jobban koncentráltak a tanulmányokra. Órarendjeik kiegészülnek még néhány új tantárggyal, mint az etika, háztartástan, töri, technológia és a "hanja"-val ( a koreaiak régen kínait használtak írásra, és azokat a jeleket ejtették koreaiul). Nagyon kemény ez a rendszer, a gyerekeknek napi 6 órájuk van, és néhányan még délutáni iskolába a "hagwon"-ba is járnak. A hagwon-ok angolra és matekra specializálódtak, mert ezek a legstresszesebbek a diákok számára. Pár évvel ezelőttig még szombaton is iskolába kellett menniük, egy amolyan félnapra, ahol kis csoportokban tanulhattak egymással. Ezt azonban 2012-ben eltörölték, és az általános és középsulik már nem tarthatnak ilyet.

Böngészve találtam ezt a videót, amit egy olyan lány készített, akinek legjobb barátnője koreai, és lehetősége volt kijutni. Egy csomó hónapig járt ott suliba...és, hát... elég..... megdöbbentő.(FIGYELEM: a videó angol.)

Amiről a videóban szó volt, nagy vonalakban:
                                                     - a diákoknak nincsenek hobbijaik, egész nap tanulnak
                                                      - az alsó tagozat fél ötkor, a középsulisok este fél nyolckor végeznek
                                                       -  nem bírják elviselni a sok stresszt, néhányan öngyilkosok lettek
                                                        - nem tartják magukat szépnek, mind nagy szemeket szeretnének

"A magas suli"

Amit mi középsulinak hívunk. 15- 18 éves gyerekeket látunk korántsem lebzselni az ilyen helyeken. Az előbbi videóban elhangzott, hogy van mikor délután fél nyolcig ülnek suliban, de az sem furcsa, ha csak éjfél után másznak haza. A 3 éves képzés csakis a diákokról és az egyetemről szól.  A diákok kiválaszthatják, hogy mit szeretnének főként tanulni, hogy aztán azokból egyetemre mehessenek. Koreában nem kötelező magas suliba járni, mégis a diákok 97%-a választja minden évben a továbbtanulást, ami az összes ország közül a legmagasabb.

Húúú, hát nem gondoltam volna. Úgy tudtam eddig, hogy az európai oktatás kemény, és minden más országban okosnak tartják az itt tanulókat, de most, ezután kicsit megváltozott a nézőpontom. Remélem minden fontosat megtudtatok...és hogy ne ezzel a komor tanuljunk-elnyomás feeling-el váljunk el, itt egy csapat lökött kölök, akik kiengedik a gőzt!

 
Lököttek! ^^


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése