2013. július 15., hétfő

Háború?!!?

Én csak nem tudom elhinni. Azt eddig is tudtam, hogy Korea és Korea között van és volt is különbség, de nem gondoltam bele, hogy eddig fajulhat. Szerintem mindannyian nagyon jól tudjátok, hogy miről beszélek. Észak és Dél háborúzni fog?




A két ország valaha egy volt, egészen addig, amíg a 38. szélességi fok mentén felosztották, még pedig egyetlen okból: aki 38. fok felett van, az szovjet segítséget kap Japán támadásai ellen, aki 38. fok alatt, az pedig amerikai segítséget kap.


 Így történt, hogy délen kialakult a Koreai Köztársaság, északon pedig Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, ami máig egy a Föld legdiktatórikusabb államai közül. A háború 1950. június 25-én kezdődött, ez a hidegháború legelső fejezete, amikor is Észak Délre támadt. A támadás fő oka a félsziget feletti hatalom elnyerése volt. Észak magának akarta, és akarja is ezt a kiváltságot.


 Dél hadereje tapasztalatlan volt, így az ENSZ Amerika segítségét kérte, aki segített is: amerikai csapatok szálltak partra az egyetlen, még déli kézen lévő városban, Puszan-ban.
 A háború ezután 3 évig tartott, ami alatt hol déli-amerikai, hol északi kézben volt a félsziget.
                                                                 Zöld: Dél-Korea, USA, ENSZ erők
                                                           Piros: Észak-Korea és más kommunista erők
 Félúton Kína is bekapcsolódott a háborúba, egy félreértés kapcsán, ugyanis az amerikai haderő túl közel ment a határon fekvő Jalu-folyóhoz, amit a kínaiak támadásnak vehettek, és 300.000 fővel becsatlakoztak Dél ellen. Ezzel súlyosan meggyengítve elleneit, ám az "ellenek" nem adták fel, és végül is sikerült visszaverni őket az eredeti határig, a 38. szélességi fokig.


Ekkor történt az, amikor  1953. július 27-én nemmegtámadási szerződést kötöttek a félsziget lakói, 2,5 millió koreai vére árán, nem beszélve a kínai és amerikai veszteségekről.


Igen srácok, ahogy látható a nemmegtámadási egyezmény nem egyenlő a békeegyezménnyel, és az utóbbi még azóta sem kelt életre. Aztán, mintha megtört volna a jég, ez év január 14-én Észak békét akart kötni, amit gyorsan fel is rúgott: 2 hónappal később felbontotta az egyezséget, és megszakította a forródrót-kapcsolatot Déllel. A forródrót-rendszer ami azért élt, hogy még a legellenszenvesebb időkben is tudjon egymással információt megosztani a 2 ország. Most mind azt hiszitek, hogy Észak milyen egy kis görcs, minek kell itt háborúzni. Én azért nem az egész északi népet vádolnám, hanem 3 személyt:

-Kim Ir Szen-t

-Kim Jong Il-t

-és  Kim Jung Un-t

Mondtam ugye, hogy létrejött a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, mikor Korea két részre lett felvágva? Akkor Kim Ir Sen lett az uralkodó, a diktátor, aki agymosta a kezében lévő népet, és a világ felé való gyűlöletét mindenkinek átadta. Az ő fia az a Kim Jong Il, aki még csak nemrégiben halt meg, és aki folytatta apja "munkásságát", és egy újabb generációt tett tönkre. Persze miért ne, Jong Il fia, a mostani, alig 30 éves diktátor is ugyan ezt teszi..ha kettőnek bejött, neki is be fog, nem? Utánanéztem, riportereket hallgattam meg, olyanokat , akik ott voltak, a hermetikusan elzárt Északon, és két szemükkel látták, hogy mi van ott. Az a nép ott nem tudja, hogy milyen szép a világ valójában: azt látják, HA van áram és TV, vagy HA épp nem haltak éhen, hogy földrengés itt, háború ott, hogy mennyire rossz mindenhol, és azt adja be nekik a kormány, hogy az ő szenvedésük az mind Dél, Japán és Amerika miatt van.
Szeretném, ha megnéznétek ezt a videót, amit egy Északról sikeresen megszökött lány adott elő arról, hogy mennyire nehéz volt mindezt túlélnie. (angolul van, de be tudjátok kapcsolni a magyar feliratot) Így hergelik az embereket, azt gondolják igazat hallanak, mert nincs semmi, ami ennek ellent mondana. Szóval kérdezem én, tényleg az ő hibájuk az, hogy ilyenek??

2013. Április 15. Négy nap van hátra és Dél-Korea szerint Észak ekkor fog támadni. Mivel? Bombákkal fenyegetnek:
                    - Rodongok maximális hatótávolsága 1300 kilométer


                     - Scud-rakéták hatótávolsága 500 kilométer

                     - Musudan hatótávolsága 4 ezer kilométer


A legkisebbtől a legnagyobbig ezek elérnek odáig, hogy lebombázzák Dél-Koreát, Japánt, és az USA egyik legfontosabb katonai szigetét, a Guam- szigeteket. Ha mindez nem elég, akkor pedig nukleális fegyverek bevetésével is fenyegetőzik, viszont én úgy tudom, hogy olyan technikai szinten még nem állnak, hogy ilyet tudnának előállítani és használni. Nos, a helyzet így is elég rossz, nem srácok? Azt is olvastam, hogy ezeket a bombákat folyamatosan mozgatják, aminek egy oka van: ne legyen látható az a műholdról, hogy hol vannak, és mikor akarják kilőni őket, és egy következtetést enged levonni: nincsenek feltöltve üzemanyaggal, tehát még nem lehet őket kilőni.
Nem lehet persze elfelejteni a katonákat sem, akik majd a "hazáért" harcolnak...


Remélem, nagyon remélem, hogy ha ez a rémálom be is következik, majd valahogy úgy fog végződni, mint egy mese. Úgy értem: Észak-Korea politikai vezetősége elbukik, remélhetőleg nem nagy perpatvar és túl sok vér árán, és aztán a megmaradt északi nép megtudja, milyen szép a világ, és a végén egy nagy összeegyesüléssel lesz vége ennek a a hivatalosan kb. 60 éve tartó háborúnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése