2013. július 15., hétfő

"Music Makes One! M!net"

"MUSIC MAKES ONE! Mnet!"


Ma, egypár nappal a MAMA Awards után a MAMA még mindig téma! Hogyan is lehetne nem az, hiszen az év egyik legnagyobb díjkiosztója került megrendezésre november 30-án.


 A MAMA-t 1999 óta Mnet Km Music Festival néven rendezi Korea, ami több mint 25 kategóriában díjazza a legjobb előadókat. 2008-ra  már egész Ázsiát felölelte, több mint 16 ország énekeseit kategorizálja így nevet váltott, és Mnet Asia Music Awards (röviden MAMA) néven fut tovább.
A tavalyi Awards-ot Singapur-ban rendezték, idén pedig Hong Kong-ban Kínában, amit 16 országban, köztük az USA-ban is közvetítettek. A nagy nézettség miatt 3 fő nyelven beszéltek, angolul, kínaiul és természetesen koreaiul, tehát mindenki értette, hogy miről van szó.


Az Mnet a hivatalos oldalán élő linket tett fel, ahol a TV egész napos adását nyomon követhettétek az internetről... élőben (milyen jó is volt azoknak, akik meg tudták nézni, és nem kellett a suliban ülniük). November 30-a teljes egészében a MAMA-ról szólt, hiszen 1 órás összefoglalót láthattatok a tavalyi gáláról, azután pedig a jelöltekről készült bemutatókat.


Ha elindítjátok a videót látjátok, hogy összesen 30 óra hosszú... mindenkit megnyugtatok, nem kell annyit várni, hiszen senkinek sincs több mint 1 napja, igaz? Ami nekünk lényeges tehát, az-az utolsó 6 órácska. Még mindig sok? Nem, nem volt 6 teljes óra a díjkiosztó... csupán 4. A maradék időt a Red Carpet, (Vörös Szőnyeges bevonulás) töltötte ki, ahol az egyenként szállingózó, autóikból kilépő fellépőket, jelölteket és a meghívott műsorvezetőket 3 műsorvezető, Lee Sol Ji, Yura és Danny, (na meg persze a média), fogadta.

 Itt akár meg is állhatunk egy kicsit. Érdekes, vagy inkább ismert arcok bukkantak fel az egyébként már jól ismert ázsiai népség között, olyanok, akiket ti is biztosan ismertek már:
 



















Adam Lambert és B.O.B meghívott vendégek voltak fel is léptek! A műsorvezetők természetesen velük angolul beszélgettek a szőnyeg végén.
Volt még különlegesség: hiszen nem csak az élő showban, hanem a szőnyegen is előadott a B.A.P, a "Best New Male Group" ("Legjobb Új Férfi Csapat") kategória jelöltje, valamint a Davichi, a "Best Vocal Performance" ("Legjobb Ének Előadás") kategória jelöltje is.


Akinek sikerült megjegyeznie az összes nevet, és végül is túlélte a bevonulást, akkor annak elkezdődött a show! Azt kell, hogy mondjam, hogy nem aprózták el! Lényegében nem volt kezdés, egy hanem rögtön egy éjszakai Hong-Kong-ban furikázó autó belsejében termettünk, ahol az óra 1999-et mutatott. Ahogy egyre beljebb és beljebb hatoltunk a városban, úgy jutottunk el 2012-ig, persze ilyenkor az összes utcai hirdetőtáblán egy-egy híres, idei MV részletét láthattuk (az autóból, persze). Hirtelen megszűnt a látkép, a fények, bekerültünk a koncertre, ahol csodálatosan gyönyörű színpadot sikerült építeni, és persze még ahhoz is maradt elég hely, ahol a nézőket elhelyezzék.



Ezen a színpadon rengeteg fellépés történt az alatt a 4 óra alatt. Elsőként G-Dragon, a méltán híres BIGBANG leader-je indította a bulit, lelkesítő szövegével, (merthogy egy rapper), amelyet angolul írt lénygében bemutatta a MAMA-t. Sorra jöttek a fellépők, a díjak, és én vidáman énekeltem velük, hiszen egy jó K-POP fan minden dalt ismer. Ha jól értettem az egyik beszédet, akkor 28 kategóriában osztottak ki díjakat aznap este, de nem ám csak koreaiak kaptak, hanem többek között Tájország, Vietnám és Kína legkiválóbbjai is jutalmat kaptak, ők videóüzenetben köszönték meg mindenkinek.
Lássuk csak a nyertesek listáját!

1.Best New Female Artist: Ailee ( Legjobb Új Női Előadó)


2. Best Dance Performance: PSY (Legjobb Tánc Előadás)


3. Best Male Group: BIGBANG (Legjobb Férfi Csapat)


4. Best Female Group: SISTAR (Legjobb Női Csapat)


5. Best Asian Artist: Wang Lee Hom (Legjobb Ázsiai Művész)


6. Best Collaboration Performance: Trouble Maker (Hyunseung és Hyuna) (Legjobb Együttműködéses Előadás)


7. Mnet PD's choice: B.A.P (A díj, amit az idén debütált rengeteg rokkie csapat közül az kap, aki a legnagyobb tengerentúli jelenléttel bír.)


8. Best Female Artist: IU (Legjobb Női Művész)


9. Best Band Performance: Busker Busker (Legjobb Csapat Előadás)


10. Best Male Dance Performance: SHINee (Legjobb Férfi Táncelőadás)


11. Best Female Dance Performance: f(x) (Legjobb Női Táncelőadás)


12. Best Vocal Performance Solo: K.Will (Legjobb Szóló Ének Előadás)


13. Best Vocal Performance Group: DAVICHI (Legjobb Csapatos Ének Előadás)


14. International Favorite Artist: PSY (Kedvenc Nemzetközi Művész)


15. Best Music Video: PSY (Legjobb Zenei Videó)


16. Best New Asian Artist Group: EXO (Legjobb Új Azsiai Csapat)


17. Guardian Angel Worldwide Performer: BIGBANG (A díj, amit a világviszonylatban csak a zenéjükön és előadásaikon keresztül figyelmet nyert előadók kapnak.)


18. Best RAP Performance: EPIK HIGH (Legjobb RAP Előadás)


19. Best Male Artist: G-Dragon (Legjobb Férfi Előadó)


20. Best Line Award: Super Junior


Elérkeztünk a 3 utolsó, egyben legrangosabb díjhoz. Ezeket tényleg csakis azok kaphatták, akik tényleg letettek valamit az asztalra.

Artist of the Year: BIGBANG (Az Év Művésze)


Album of the Year: Super Junior- Sexy, Free & Single (Az Év Albuma)


Song of the Year: PSY - Gangnam Style (Az Év Dala)


Jó sokan vannak, nem? A műsor folyamán természetesen nem lőtték le egyszerre az összes poént, 1-2 díj között mindig volt valami műsor.
 Talán az egyik legnagyobb meglepetés Jackie Chan felbukkanása volt, aki nem csak díjat hozott, hiszen ő adta át az "Artist of the Year", ("Az Éve Előadója"), kategória díját, de legújabb filmjét is elhozta nekünk. De mi köze lehet egy filmnek a MAMA-hoz?


Mondjuk ha a film a MAMA-ról szól. Merthát ez így van. Jackie ugyanis most a MAMA-ra érkező 3 legfontosabb díjat kell megóvja a rossz fiuktól. Az új film előzeteséből kiderül, hogy rengeteg K-POP poénnal van tűzdelve az egyébként nagyon akciódús remekmű, melynek címe CZ12.


"2012 a K-POP éve!" Többször is elhangzott ez a mondat. Annyira lehetett látni a műsorvezetőkön és mindenkin, aki ott volt, hogy annyira, de annyira büszkék arra, hogy ők igenis koreaiak, és igenis elértek valamit, amit sok más ország nem. Nagyon meghatóra sikeredett a vége is, amikor Jackie külön megdicsérte PSY-t és azt mondta, hogy "gyerekek, és mindenki aki sztár szeretne lenni, ne adja fel, mert egy nap olyan lehetnek, mint ő", mondta, és PSY-ra mutatott.
Nagyon jól éreztem magam ma, miközben végre megnézhettem, nagyon sokat nevettem, nagyon sokat énekeltem, és nagyon sokat idegesítettem az itthon lévőket, bár nem nagyon zavart. Szerintem nagyon jól és nagyon színvonalasra sikerült a gála. Egy dolog van, amit sajnálok: azt, hogy Európa nem fedezi, vagy nem akarja felfedezni hogy Kelet igenis modern, igenis fejlett, és nem primitív sárga élőlények lakják. Viszont aminek örülök, hogy a híres Nyugat egyre inkább kezdi felismerni az előbb felsorolt tényezőket.
KOREA FIGHTING!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése