2013. július 15., hétfő

Éhes vagyok!

Rettenetesen éhes vagyok! Ami a legrosszabb, hogy még jobban kínzom magam, és állandóan a fincsi koreai kajákra gondolok...(nem, nem a töltött káposztára.) Nem leszek kapzsi, és összeszedem a 2 fő koreai ételt, valamint első számú kedvenc koreai italomról is beszámolok, és mindennek a tetejébe még egy meglepetést is kaptok! Csak azért, hogy megosszam veletek pillanatnyi képzelgéseim tárgyait.


Kimchi! ^^

A legeslegismertebb ételt, a Kimchi-t mindenhez eszik a koreaiak. Lénygében savanyított kínai kel, amit csilivel ízesítenek, de kerülhet bele gyömbér, uborka, újhagyma, vagy retek attól függően, hogy melyik kimchi-t akarjátok enni. Rengeteg féle létezik belőle, a szöuli Kimchi Múzeumban 187 fajtáját sorakoztatták fel. Készítenek belőle levest, a 김칫국-t [kimcshitkuk] vagy éppen sült rizzsel egytálételt a 김치볶음밥-t [kimcshi bokkumbap].

Kerestem nektek egy receptet, amivel "gyorsan" elkészíthetitek.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kínai kel falatokra tépve
  • 1 nagy sárgarépa reszelve
  • 25 dkg fehér retek reszelve
  • 2 zöldhagyma apróra vágva
  • fél dl szójaszósz
  • 3 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál zúzott fokhagyma
  • kimchi paprika vagy chili

Elkészítés:

Az előkészített zöldségeket a szójaszósszal meglocsolva 5-6 órát pihentetjük. A kiengedett levet öntjük a zöldségekről, a léhez keverjük a többi hozzávalót, majd visszaöntjük a zöldségekre. Szobahőmérsékleten 1-5 napig állni hagyjuk egy jól lefedett, nagyon tiszta edényben.

A "gyorsan" pontosan azért volt, mert hát... csak 5 napot kell várni, amíg készen van... . Ez egyébként ízlés dolga, egész Koreában mindennap eszik. Fontos infó a fogyókúrázóknak, hogy a kimchi-t a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok, többek között ez is oka annak, hogy a fogyasztói nagyon csinosak.

Bulgogi! ^^

Második legfontosabb étel a Bulgogi. A sok zöldség után itt van nekünk egy jó nagy darab marha (főleg), csirke, vagy éppen disznó, ízlés szerint. A "bulgogi" (불고기) szó hivatalos jelentése pácolt grillezett husi. Mielőtt tradicionális módszerekkel elkezdenék sütni a husikat, jól bepácolják szójaszósz, fokhagyma, cukor és a szezámmagból készült olaj keverékével. Gyakran a hagymát pirítanak a tetejére, hogy ettől is még finomabb legyen. A bulgogi "A Világ 50 Legínycsiklandóbb Étel" listán a 23. helyen szerepel, tehát muszáj kipróbálni.

Most is kerestem receptet, a "home made" bulgogikhoz:

Hozzávalói:
  • 60 dkg bélszín
  • 4 evőkanálszójaszósz
  • 2 db mogyoró hagyma
  • 2-3 gerezdfokhagyma
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 teáskanálgyömbér
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 2 mokkáskanál cukor
  • 1 mokkáskanál kínai só (nátrium glutamát)
  • olaj
  • fehér szezámmag


Elkészítése:

A bélszínt vágd vékony csíkokra, a mogyoróhagymát és a fokhagymát apóra. A bélszínt keverd össze a hagymával, a szójaszósszal, a gyömbérrel, a szezámolajjal, a fokhagymával, a szezámmaggal, és pácold 24 órán keresztül. Süsd meg wokban vagy forró grill lapon.

Most pedig eljött a pillanat, amikor feltárom nektek kedvenc italomat:

Bubble tea/ Boba tea/ Boba ^^

A kedvenc italom nem más mint a Bubble tea! Oké, ez éppen egy táj találmány, és nem koreai. Viszont az egész világon elterjedt, különösen Koreában. Én is így ismertem meg, gyakorlatilag egy fangirl mániám miatt... DE! Mi az a "bubble tea"?
A legeredetibb táj boba tea forró fekete tea, tej, szirup, vagy cukor és azok a kis fekete izék, a tápióka bogyók keveréke volt. Később leváltották a fekete teát, gyümölcsöket raktak bele, és hideg itallá vált, néha a bogyókat fagyival keverik. Változatait két fő csoportba oszhatjuk: vannak a gyümölcsös- és a tejes bobák.
Ázsiában jobban szeretik a gyümölcsös egyedeket, vagy az olyakat, amelyekben tejpótló van, mert nagyon sok észak ázsiai laktóz érzékeny. Viszont Amerikában, ahol szintén nagyon népszerű, inkább a tejes darabokat választják.

Gyümik ^^

A legnépszerűbb gyümölcsösek: Eper,  zöld alma, maracuja, mangó, citrom, görögdinnye, szőlő, licsi, őszibarack, ananász, sárgadinnye, mézharmat, banán, avokádó, kókusz, kiwi, and a kenyérfa gyümölcse, a jackfruit.

Tejesek ^^
Legnépszerűbb tejesek: taro, pudingos, csokis, kávés, mokkás, árpás, szezámos, mandulás, gyömbéres, levendulás, rózsás, karamelles és az ibolyás ízű.

Hogyan tudtok ti is Bubble teát készíteni? Ő majd mindent elmond nektek:


Hmmm, de jól esne most egy csokis tea! ^^ Még mielőtt elfelejtem! A meglepetés!Nos, arra a következtetésre jutottam, hogy mivel mi európaiak vagyunk, nem sokan tudják közülünk, hogy hogyan együnk pálcikákkal. Teháát....
Meglepetés!
Mindenkit szeretnék megtanítani pálcikával enni, vagy legalább azt, hogy hogyan kell helyesen fogni őket. 

1. lépés:
Fogd az első pálcát a nagyujjaddal és a gyűrűs ujjaddal, vagy a nagyujjaddal és a középső ujjaddal, úgy, hogy ne mozogjon!


2. lépés:
A második pálcát fogd a nagyujjaddal, és a mutató ujjaddal, ez a pálca fog CSAK mozogni!


3. lépés:
Próbáld ki, hogy mozog-e a második pálca, próbálj meg megfogni valamit!


4. lépés:
Gratulálok! Most már tudsz pálcikával enni!

 
Kai oppa is örül nektek! ^^

Meglepetés!

Újabb meglepi tőlem nektek! Tudom, milyen messze vagyunk a Tájoktól, Amerikától, és Koreától is, és szomorúan merül fel a buksikban, hogy hol tudnánk nem otthoni készítésű koreai kaját enni, s Bobát inni.
Mindenkit megnyugtatok, hogy nem kell másik országba utazni ahhoz, hogy kipróbáljátok: Budapest szívében van egy kis étterem, amely Kínai -Koreai Ételbár névre kereszteltek, és ahol kedvetekre ehettek annyi kimchi-t, bulgogi-t, és egyéb koreai/kínai finomságokat, amennyit akartok.

Valamint Bubble teáért sem kell megkerülni a földet, csupán Budapestet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése