2013. július 15., hétfő

Egy kis politika!

Koreának új elnöke van!

Pontosabban elnöknője, hiszen Pak Gun Hje, az egykori diktátor, Pak Chong Hi lánya nyerte a választásokat., ezzel pedig ő lett Korea első női elnöke.
 

Szoros verseny során, a fináléban is mindössze 51,6%-kal sikerült nyernie Moon Jae In-nel, emberi jogi aktivista vetélytársával szemben, magyarul Moon az embereket szeretné reformálni, és nem csak az országot. Pak konzervatív politikájában főleg a gazdasági-problémák megoldását szorgalmazta, valamint az Észak-Koreával való viszony enyhítését. Bármennyire is szomorú srácok, de Észak- és Dél-Korea között háború van, és információk szerint a diktatórikus észak nukleális fegyverek bevetésével fenyegetőzik. Az apa, Gun Hje politikája során az 1970-es években Korea virágzott, hiszen ebben az időben kezdődött el a gyors ütemű gazdasági- és ipari fejlődés, ekkor kezdett olyan modern, mint manapság. Így az idősebb korosztály szinte már csak a vezetéknév hallatára is könnyen döntött.
Ellenfele, az 59 éves Moon Jae In (Mun Dzse In) viszont teljesen más politikai eszméket vall, annak ellenére, hogy az egykori diktátor uralma alatt is képviselőként dolgozott. An Chol Su, a harmadik, aki szintén indult a választásokon még anno, és nagy szeretetnek is örvend visszalépett Moon javára, és azóta is támogatja.



Idén 40 millió ember szavazhatott, persze nem is kell mondanom, hogy idősebb sztárocskáink is, akiknek fanclubjai nyomon követték a szavazást, és akik kis kampányokat indítottak, és felszólítottak a szavazásra.  Pak Gun Hje a koreai törvények szerint 5 évig fog praktizálni, viszont csupán ez az öt éve van, mert ugyanazt a személyt nem lehet újraválasztani.

Sikerekben gazdag 5 évet kívánunk Koreának és az új elnöknek! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése